уторак, 18. октобар 2011.

Kalemljenje vinove loze


 Da bi se proizveo pozni kalem potrebno je raspolagati kvalitetnim reznicama podloge i plemke vinove loze. U vecim rasadnicima postoje tzv. maticnjaci loznih podloga i plemki, ali da bi se loza uspesno nakalemila mogu da posluze podloge nabavljene u nekom rasadniku, a plemke skinute u obicnom vinogradu naravno uz neke posebne uslove.
Oni koji imaju cokote neke od podloga vinove loze reznice mogu da skidaju od opadanja listova u jesen do pred kretanja sokova u prolece, sa izuzetkom perioda zimskih mrazeva. Medjutim, ranije skidanje reznica je mnogo bolje jer one tako izgube mnogo manje hranjivih materija i vlage, a u krajevima gde loza strada od hladnih zimskih hladnoca postoji opasnost i od izmrzavanja.
Prilikom skidanja lastara na cokotu se, makazama odseku svi lastari do osnove. Pre prekracivanja u reznice sa lastara se, pocev od osnove, skinu zaperci i rasljike, aranije skidanje reznica je mnogo bolje jer one tako izgube mnogo manje hranjivih materija i vlage, a u krajevima gde loza strada od hladnih zimskih hladnoca postoji opasnost i od izmrzavanja.
Prilikom skidanja lastara na cokotu se, makazama odseku svi lastari do osnove. Pre prekracivanja u reznice sa lastara se, pocev od osnove, skinu zaperci i rasljike, a ostrane se i nedozreli vrhovi lastara.
Za reznice prve klase koriste se delovi lastara debljine od 6 do 12 mm. Pri pocetku prekracivanja lastara u reznice odbaci se donji deo deblji od 12 mm, pa se tek odatle lastar pocne prekracivati u standardne reznice duzine od 40 do 45 cm. Lastari prekracuju tako da na debljem kraju svake reznice ispod najnizeg kolenca, ostane deo clanaka duzine 2-3 cm.

Нема коментара:

Постави коментар